Bliv klogere på din radiator og boligs opvarmning

Så snart vejrudsigten lover kolde grader, og vi selv mærker kulden på egen krop, skruer vi op for radiatorerne og på med de ekstra sokker. Bruger du radiatorerne korrekt? Er du i tvivl om, hvordan man bruger dem rigtigt og forkert, så følg med i nedenstående råd, og bliv mere bevidst om, hvordan du kan undgå træk i dit hjem og en unødvendig høj varmeregning.

5 gode råd – sådan bruger du din radiator optimalt

Samme temperatur i hele hjemmet
De fleste bryder sig ikke om at sove i et soveværelse, der har samme temperatur som i stue og køkken, og derfor skruer mange ned for radiatoren i soveværelset og lader døren stå åbent ud til resten af hjemmet. Undgå denne fejl og luk i stedet døren ind til soveværelset, så kulden bliver derinde. På den måde opnår du den optimale temperatur i resten af boligens rum.

Undgå spildvarme
Man tænker måske ikke over det, men rent faktisk spilder man en masse varme ved at skrue op og ned for radiatorerne, hvis man om natten ønsker at sænke for varmen i hjemmet. Vandet i radiatoren løber kort sagt ud i centralvarmesystemet og videre tilbage til varmeværket. Det er ikke kun spild af penge, men også hårdt for miljøet. Forsøg derfor kun at skrue en anelse ned på radiatoren.

Sørg for samme temperatur i hele hjemmet
Undgå træk i hjemmet og hav dine radiatorer til at stå på samme grader i alle rummene. På den måde undgår du også, at nogle af radiatorerne skal arbejde mere end andre og dermed giver et større varmeforbrug, end hvis det var stabilt i hele boligen.

Undgå at dække for termostaten
Når din radiator skal opvarme et rum, føler termostaten rumtemperaturen og opvarmer med det udgangspunkt. Hvis du i stedet hænger tøj til tørre og dækker for termostaten, vil den tage udgangspunkt i blusen eller buksernes temperatur, og du vil opleve, at der ikke er lige så varmt i stuen, som du troede du have hævet temperaturen til.

Skru ned ved udluftning
Det er en klassisk fejl ved mange. Når boligen trænger til en udluftning, glemmer mange at skrue ned for radiatoren. Herved begynder termostaten at producere mere varme ud i radiatoren og opnår et større varmeforbrug, end du reelt har brugt og har brug for. Stop med at varme op for naturen, og skru i stedet ned for varmen, når du skal lufte ud.

Skriv et svar