Hestefoder. Hvad er bedst til min hest? Tilskudsfoder eller fuldfoder?

Lige meget hvilket kæledyr man har, vil man jo altid give den, det bedste foder, så den får de bedste levevilkår som muligt. Det gør sig også gældende når man holder heste. Men det er heller ikke let at finde ud af hvad man skal vælge, med alle de hestefodermærker der er på markedet.

For at finde det rigtige udgangspunkt skal du tænke over hvad du bruger din hest til. Træner du din hest hårdt eller bruger du ham til konkurrence, eller bare som ridehest i ny og næ? For der er nemlig stor forskel på hvad din hest har brug for hvis du bruger ham meget, eller bare som ridehest et par gange om ugen. En hest der kun bliver brugt et par gange om ugen har ikke det samme behov for f.eks. energi, som hesten der bliver brugt i konkurrence eller er i hård træning. Har man et større hestehold, kunne et tilskudsfoder være ideen.

Tilskudsfoder til heste

Tilskudsfoder kunne være en god ide, hvis du bruger din hest meget til konkurrence eller træning, men også hvis du har mange heste at fodre i stalden. Bliver din hest brugt intensivt i træning eller i konkurrence, har den ikke godt af at få for store fodermængder for at få dækket sine behov. Det vil gøre at hesten skal bruge for meget energi på at fordøje foderet og vil derfor ikke yde optimalt under eksempelvis konkurrence. Heste i hårdt arbejde og konkurrence har brug for at foder som er koncentreret og dækker hesten behov ved små mængder. Ved konkurrence heste stiger deres behov for protein og energi med 62%, ligeledes stiger behovet for mineraler hvis du har en konkurrence hest. Derfor er det vigtigt at du rammer rigtig med fodringen, da det faktisk kan betyde en første eller anden plads i konkurrencen. Et tilskudsfoder er lettere at tildele da det som regel er mere koncentreret og hesten derved har brug for mindre mængder. Men når du bruger tilskudsfoder til din konkurrence hest, kan det være en god ide at tilføje en energikilde ved siden af i foderrationen. Det kunne eventuelt være havre eller roepiller som er en hurtig energikilde, men en hest kan også bruge kulhydrater og fibre som energikilder. Men en god energikilde at bruge, er en energikilde som frigives langsomt, på den måde udnytter hesten det som udholdenhed. Og det kunne for eksempel være olier. Men husk altid at give et godt stråfoder ved siden af fodertildelingen.

Har du et større hestehold

Alle heste er forskellige og har forskellige behov. Men derfor skal det ikke være besværligt at fodre, selv om man har flere heste man skal fodre på. Har man et større hestehold, kan det være en fordel at bruge et havrefrit tilskudsfoder, for som nævnt tidligere er de fleste tilskuds hestefoder mere koncentreret end fuldfoder og kan derfor være både bedre og billigere at bruge til større hestehold, da det er let at individualisere fodringen til den enkelte hest. Men de er ofte lidt lavere i energi og har man nogle heste i flokken der har brug for lidt ekstra energi, kan man let tildele det til den enkelte hest ved siden af.

Fuldfoder til heste.

Fuldfoder betyder at foderet indeholder alt hvad hesten har brug for. Men med mange af disse fuldfodertyper skal man give så høje mængder foder pr. tildeling at hesten har svært ved at udnytte foderet. Når man kigger på et fuldfoder til sin hest, er det vigtigt at kigge over analysen på indholdet, så man undgår at hesten kommer i underskud med diverse mineraler hvis indholdet ikke er højt nok. Man kan sagtens finde godt fuldfoder der er indeholder en fornuftig mængde mineraler og vitaminer, hvor man ikke behøver at give hesten en alt for stor fodermængde.

Her kan du finde et godt og bredt udvalg af kvalitets foder. Udvalget består af forskellige varianter af tilskudsfoder og fuldfoder til heste, og du har rig mulighed for at finde det foder, der passer netop til din hest og dens behov.

Skriv et svar