Sikkerhedssko på arbejdet: Det skal du være opmærksom på

En overlægger til begrebet sikkerhedssko er værnefodtøj, som omfatter både sko, træsko, gummistøvler, sandaler, støvler eller støvletter med en eller flere beskyttende egenskaber. Du skal benytte sikkerhedssko, hvis dit arbejder ikke kan udføres forsvarligt ved brug af almindeligt, hensigtsmæssigt fodtøj. Du skal derfor bruge sikkerhedssko i arbejde, hvor du håndterer tunge og uhåndterlige genstande. En god tommelfingerregel er, jo mere skarpkantet og hårde genstandene i dit arbejde er, jo større er risikoen for skader – ergo jo flere værneegenskaber bør dine sikkerhedssko have.

Inden du vælger sikkerhedsskotype, kan du passende stille dig selv følgende spørgsmål: Hvilket arbejde udfører du? Hvordan ser omgivelserne på din arbejdsplads ud? Det er også værd at vide, at nogle sikkerhedsskos primære funktion er at beskytte fødder og ankler mod varme, at blive klemt eller lignende. Andre kan have en mere generel beskyttende funktion, som eksempelvis antistatiske sko og skridhæmmende sko.

Typer af sikkerhedssko

Der findes tre typer af sikkerhedssko:

  • Sikkerhedsfodtøj med tåværn. Denne type kan have supplerende værneegenskaber.
  • Let sikkerhedsfodtøj med tåværn. Denne anvendes ved lavere krav end ved sikkerhedssko, og kan også have supplerende værneegenskaber.
  • Arbejdsfodtøj uden tåværn. Denne type værnefodtøj besidder en eller flere af de supplerende værneegenskaber.

Du bør også skrive dig bag øret, at for hver af disse tre typer, bliver der skelnet yderligere mellem to klasser, som omhandler skoenes evne til at absorbere og tillade passage af fugt, og de kan nedbrydes af vand. Til klasse 1 hører de sko, som er fremstillet af læder og/eller tekstil. I klasse 2 finder vi sko i gummi eller som er støbte i polymere materialer.

Supplerende værneegenskaber kan være værnesål, skridhæmmende såler (disse bliver ofte brugt i fødevareindustrien, køkkener og på sygehuse), kemikaliebestandigt værnefodtøj, antistatisk gnistsikkert værnefodtøj og til sidst værnefodtøj med brandhæmmende egenskaber. 

Brugsanvisning og mærkning

Det er vigtigt, at dine sikkerhedssko er CE-mærket. Derudover skal skoene være mærket med en række andre oplysninger som type, klasse, samt supplerende beskyttende egenskaber. Disse mærker står omtalt i brugsanvisningen, som yderligere vil indeholde informationer om tilpasning, anvendelse, vedligeholdelse, rengøring og opbevaring af dine sikkerhedssko. Du bør derfor læse brugsanvisningen grundigt inden brug, og du bør opbevare den i tilfælde af spørgsmål til produktet. Det er vigtigt, at du kontrollerer dine sko for fejl og mangler jævnligt.

Det er arbejdsgiveren pligt at sikre, at alt værnefodtøj bliver opbevaret og vedligeholdt efter leverandørens anvisninger. Derudover er det også arbejdsgiveren, som skal sørge for at slidt værnefodtøj med deformitet eller lignende bliver kasseret. Særligt ved elektrisk ledende sko, antistatiske sko og sko med beskyttelse mod gennemsavning er det vigtigt at følge anvisningerne til brug.

Hvem har udgifterne?

Det er din arbejdsgiver, som har udgifterne til anskaffelse, vedligeholdelse og renholdelse af de personlige værnemidler. Det er således også din arbejdsgiver, der har ejendomsretten til dem. Dog kan der være tilfælde, hvor der er indgået aftale om, at I deler førnævnte udgifterne til værnefodtøjet. Det gælder dog ikke alt værnefodtøj.

Hos Billig-arbejdstoj.dk finder du Danmarks største udvalg af beklædning, fodtøj og tilbehør til en lang række brancher. Du kan dermed gå på jagt i det store sortiment af sikkerhedssko og finde lige netop den type, der passer bedst til dit arbejde og branche.

Skriv et svar