Kød i vandbad

Det lyder tosset, men ved hjælp af et vandbad kan du få det møreste og saftigste stykke kød, ligesom på gode restauranter.

Teknikken hedder ”sous vide” og betyder ”under vakuum” på fransk. Kødet pakkes i en pose (eller vakuumpose) og lægges i et vandbadskar hvor temperaturen er konstant. Dvs. at al kødet tilberedes på samme måde og får samme temperatur. F.eks. så vil en roastbeef blive medium rear ved 56 grader, som er den kernetemperatur man ønsker sig på kødet.

Bliver kødet så kun ”kogt”? Nej, kødet har en kedelig og grå farve når det kommer ud af posen, men det er der heldigvis råd for. Kødet tørres og grilles eller steges ved meget høj varme og får dermed lidt stegeskorpe uden at blive tilberedt videre.

Tidligere var ”sous vide” et ukendt fænomen i de danske private køkkener, men meget har ændret sig de sidste par år. Disse sous vide maskiner er faldet en del i pris, men nu er det også muligt at købe en stav, der ”bare” kan sættes på en gryde/kasse der fyldes med vand. De er endnu billigere og har hjulpet endnu flere danskere i gang med at bruge sous vide. Det kan dog være svært at finde rundt i hvilke stave der er på markedet og hvilken en man skal købe. GastroFun.dk har lavet en guide, så du har en chance for at finde rundt i sous vide junglen: Sous vide stav.

Hvis du er i tvivl om hvordan man skal tilberede mad i sous vide, så har de også et hav af sous vide opskrifter og du kan selv oprette dig som bruger og udgive dine egne opskrifter på siden.

Det er ikke kun kød der kan tilberedes ved hjælp af sous vide teknikken. Råvarer som grønsager, æg og saucer kan faktisk også laves der i. F.eks. bøffens bedste ven, den klassiske sauce bearnaise kan faktisk varmes i et vandbad.

Velbekomme.

Skriv et svar