Hvad laver en elektriker?

De fleste mennesker ved nogenlunde, hvad en elektriker laver for at få brød på bordet. For de fleste ligger denne viden dog kun på et overfladisk niveau, og mange kan faktisk ikke beskrive de opgaver, som en elektriker løser.

Elektrikere, eller elinstallatører som de nu også bliver kaldt, laver meget mere end at klippe ledninger. Uden elektrikere ville vi ikke kunne nyde de mange moderne faciliteter, som vi hver dag bruger. Faktisk kan man fristes til at sige, at vi tager elektrikerne for givet, fordi vi er vante til, at der automatisk er lys, når vi tænder for stikkontakten, og at køleskabet automatisk passer sig selv.

Elektrikere laver mange forskellige ting, og alt efter hvad de vælger at specialisere sig i, kan de arbejde med mange forskellige ting og på mange forskellige arbejdspladser.

Selv om man måske ikke ser så mange elektrikere i gadebilledet, og selv om de måske ikke får så megen opmærksomhed i medierne som andre brancher, findes der en del elektrikere i Danmark. Behovet for dygtige og kompetente elinstallatører stopper aldrig, og derfor er der også gode jobmuligheder, hvis man vælger at tage en uddannelse som elektriker.

Du kan nemt finde elektrikere i alle de større byer. Bor du i en mindre by, er det tit også muligt at få en elektriker fra en større by i nærheden til at køre ud til dig. Læs mere om elektrikere i Odense her, hvis du bor i Odense og gerne vil vide mere om, hvad en lokal elektriker kan tilbyde dig.

For at løfte sløret for hvad det egentlig er, at elektrikere laver, beskriver vi kort neden for forskellige områder, som elektrikere kan arbejde i.

Elektrikere med speciale i installationsteknik

Elektrikere der arbejder inde for dette område, arbejder primært med installation i huse og fabrikker. Her kan elektrikeren for eksempel beskæftige sig med installation af varmeanlæg og lys, eller elektrikeren kan arbejde med reparation af vaskemaskiner, tørretumblere, køleskabe og andre lignende hårde hvide varer.

Elektrikere med speciale i styrings- og reguleringsteknik

Elektrikere der arbejder inde for dette område, arbejder med installation og vedligeholdelse af større industrianlæg. Industrielektrikere kan for eksempel arbejde med opsætning og montage af styringsanlæg til produktionsvirksomheder.

Industrielektrikere kan også varetage andre opgaver, såsom vedligeholdelse af computerstyrede maskiner og andre automatiske anlæg.

Elektrikere med speciale i kommunikationsteknik

Elektrikere der arbejder inden for dette felt, arbejder med moderne it og teknik, såsom computere og mobiltelefoner. Her kan en elektriker ikke kun stå for installation af nye systemer, men han eller hun kan også stå for den løbende vedligeholdelse af eksisterende systemer. Et eksempel kunne være nye arbejdspladser, som har brug for hjælp til kabeltræk og opsætning af nyt system.

Uddannelse først, arbejde bagefter

Som du kan læse, kan en elektriker lave mange forskellige ting. Da en elektriker kan have stor indflydelse på en virksomheds produktion og drift, er det nødvendigt for spirende elektrikere at uddanne sig først. For at komme ind på uddannelsen kræver det kun en 9. klasse, men for at kunne trives i jobbet er det vigtigt, at du er omhyggelig og præcis, da du skal arbejde med ledninger og kabler.

Som tidligere nævnt i artiklen, er der gode jobmuligheder for elektrikere, og arbejdsløshedsprocenten er forholdsvis lav sammenlignet med andre brancher. Så kunne du tænke dig at arbejde i en branche, hvor der stort set altid er jobs, og har du ikke lyst til at tage en boglig uddannelse, kunne det være en mulighed at uddanne dig til elektriker.

Skriv et svar