Alt om tinglysning

Tinglysning er en vigtig del af for eksempel bolighandel, men er også relevant, når man skal have indberettet en umyndiggørelse eller en ægtepagt. Oftest er det dog bolighandel, der er vigtigt at bruge tingbogen til. Danmark blev det første land i verden, der gjorde tinglysningen digital, så man kunne tinglyse digitalt selv. Det skar ventetiden ned på en tinglysning fra 1-3 uger gevaldigt ned og gjorde det meget mere simpelt for folk.

Oplysninger i tingbogen

Tingbogen indeholder alle de oplysninger, som skal tinglyses og det er derfor et ideelt sted at finde oplysninger om specielt huse, realkreditlån, pantebreve og servitutter. Det blev i 2013 gratis at søge disse oplysninger og det er nu blevet muligt for alle at tjekke tinglysninger ekstremt nemt i forhold til førhen. Du kan nu for eksempel se, hvem der ejer et bestemt hus, hvis du har adressen, eller om der er gæld i huset og hvilke servitutter, der kunne gælde for en bestemt ejendom. Du kan faktisk også se den seneste ejendomsvurdering af huset, så det er en helt unik mulighed for at se alle de oplysninger, der kunne være interessante for dig som boligkøber.

Sådan finder du oplysningerne

Når du er inde på tinglysningens hjemmeside, skal du søge på den adresse, som du vil have udleveret oplysninger om. Der gør du ganske enkelt ved at indtaste den og trykke på ”Søg”, hvorefter informationen du har adgang til, skulle komme frem. Her kan du se alt lige fra servitutter, der kan fortælle dig om jagtret, fiskeret eller fredning af bygninger til realkreditlån og gæld i huset. Det er dog vigtigt, at du vælger, om du vil logge ind med NemID eller ej, fordi det kan indskrænke dine muligheder for at få oplyst forskellige ting. Hvis du ikke vælger at logge ind, kan du for eksempel ikke se ting som teksten i servitutter på en ejendom eller den originale købspris for den nuværende ejer. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at logge ind, hvis dette interesserer dig, men ejeren kan se at du har kigget på deres tinglysning.

Skriv et svar