Sådan sparer du på energien i køkkenet

Køkkenet er uden tvivl et af de mest energislugende rum i hjemmet. Der både koges, køles, bages, brygges og vaskes ved hjælp af de mange hårde hvidevarer, der er forbeholdt køkkenet. Selvom vi ikke kan undvære vores hårde hvidevarer, er der alligevel meget vi kan gøre for at mindske deres energiforbrug. Læs med og bliv inspireret til, hvordan du kan spare påenergien i dit køkken.

Køb energivenlige hårde hvidevarer

Et første råd er at købe såenergivenlige hårde hvidevarer som muligt. Her kan du se hvilke hårde hvidevarer, der klarer sig bedst i test. Selvom du bruger dine hårde hvidevarer pådaglig basis, giver de energivenlige af slagsen dig mulighed for at skære markant ned pådit energiforbrug og dermed din elregning. Er dine hårde hvidevarer af ældre dato, bør du derfor overveje, om det er påtide at investere i nye, bæredygtige husholdningsmaskiner til dit køkken. Heldigvis er der mange muligheder påmarkedet, og du kan både finde køleskabe, frysere, opvaskemaskiner, ovne og meget andet, der har en fornuftig energimærkning. Jo flere hårde hvidevarer, der er energivenlige, des mere er der at spare påforbruget.

Indskrænk forbruget

En anden tilgang, der kan hjælpe dig med at fåenergiforbruget ned, er ved at være mere bevidst om dit forbrug. Vær sikker på, at du eksempelvis fylder hele opvaskemaskinen op, inden du sætter den i gang og fyld ligeledes vaskemaskinen og tørretumbleren godt op. Brug for såvidt muligt de korteste vaskeprogrammer og vask ved de laveste temperaturer –som oftest er der slet ikke brug for høje temperaturer, og forbruget sænkes markant ved pådenne måde at indskrænke brugen af de hårde hvidevarer. Vær ogsåopmærksom påsmåting såsom altid at bruge den kogeplade, der passer til din gryde eller pandes størrelse samt at tømaden op, inden du varmer den i ovnen eller i gryden.

Indstil den rigtige temperatur

Køleskabet og fryseren står tændt hele tiden, hvorfor det er svært at skære ned påbrugen af dem. Ved at være opmærksom påderes køletemperatur kan du imidlertid ogsåher spare noget energi. Temperaturen i køleskabet bør ikke ligge påmindre end 5 grader, og i fryseren skal der ikke være køligere end -18 grader. For såvel køleskabet som fryseren gælder det, at for hver grad, temperaturen er køligere end det anbefalede, stiger elforbruget med omkring 2,5%. Derfor er det altsåværd at holde øje med ogsådenne type hårde hvidevarer.

Skriv et svar