Spar penge på varmeregningen med en varmepumpe

En varmepumpe kan egne sig godt som boligens primære energikilde, da varmepumper først og fremmest er bedre for miljøet, hvis man eksempelvis sammenligner det med boligopvarmning med naturgas, olie og lignende. Hernæst spares man også for en hel del penge på varmeregningen med en varmepumpe, mens man heller ikke skal have besvær med at indkøbe og fylde et fyr med olie eller andet brændsel. Man kan ydermere se varmepumper som en god investering, da der i gennemsnit er en tilbagebetalingstid på 5-10 år på de forskellige varmepumper, da varmeregningen bliver tilsvarende lav med en varmepumpe. Bor man i en storby såsom Aarhus, så kan det også være en fordel at investere i en varmepumpe, da huslejen typisk er dyrere, og man derfor ikke behøver at skulle bekymre sig om at gå over budgettet.

Der findes forskellige typer af varmepumper

På markedet findes der forskellige typer af varmepumper, hvilket er gældende for jord til vand varmepumpe, luft til vand varmepumpe og luft til luft varmepumpe. De har hver især forskellige funktioner, mens det også kræver noget forskelligt at kunne installere de forskellige typer af varmepumper:

  1. En jord til vand varmepumpe udnytter den varme, der befinder sig i det øverste lag af jorden i eksempelvis baghaven. Selve varmepumpen er forbundet med et rør, der er gravet omtrent en meter ned i jorden, hvormed der skabes cirkulation med væske, der varmes op i det nedgravede, varmere rør. På trods af at temperaturforskellene ikke er specielt store i selve slangen, der forbinder jordledning, varmepumpe og slanger i boligen, er der tale om en meget effektiv metode, hvor jordvarmen overføres til boligen via. varmeveksler til boligens radiator, vandhaner, brusere, gulvvarme osv.
  2. En luft til vand varmepumpe benytter den varme luft, der er i et lokale eller udenfor til at danne mere varme, som kan overføres til vand. Der er tale om det samme princip som jord til vand varmepumpen, men der er blot tale om varmeoverførsel fra luft til vand.
  3. En luft til luft varmepumpe hiver varme ud af udeluften og lader den cirkulere inde i boligen, hvormed denne altså ikke kan benyttes til gulvvarme, brugsvand, radiatorer mv.

Hvilken type skal man vælge?

En luft til luft varmepumpe kan umiddelbart ikke benyttes som husets primære opvarmningskilde, men den kan benyttes som et miljøvenligt supplement, opvarmning i sommerhus eller lignende. En jord til vand varmepumpe er så effektiv, at den kan benyttes som primær opvarmningskilde, men det kræver blot, at man har plads til og mulighed for at få nedgravet røret i haven. Luft til vand varmepumpen er knapt så effektiv som jord til vand varmepumpen, men denne type af varmepumpe kræver ikke specielt meget plads, mens man heller ikke behøver at få nedgravet et rør i haven. Kontakt eventuelt en fagperson i området omkring Aarhus hvis det er tættest på dig for at høre nærmere.

Skriv et svar