Fagforening for nybegyndere

Du kender helt sikkert ordet fagforening. Og når man tænker fagforening, så tænker man også a-kasse. Det er der en god grund til, for mange fagforeninger inkluderer også a-kasse i deres medlemskab. Men der er forskel på de to. Derfor bør du også vide, hvad en fagforening er og gør, før du melder dig ind i én. Du kan læse mere nedenfor, eller blive klogere ved at læse den her guide.

Hvad er en fagforening?

Der er forskel på en fagforening og en a-kasse. A-kassen yder økonomisk sikkerhed, hvis du bliver arbejdsløs, i form af dagpenge. A-kassen tilbyder også andre services såsom rådgivning og kurser til jobsøgning. Fagforeningen, derimod, hjælper dig med forhindringer i arbejdslivet. Det er bl.a. fagforeningernes skyld, at du har krav på at få udbetalt en mindsteløn. Dette skyldes som regel, at man, gennem en overenskomst, har lagt nogle grundregler. Som regel specialiserer fagforeninger sig indenfor bestemte arbejdsområder, så du kan melde dig ind i én, der kan yde den bedste støtte indenfor netop dit fagområde. De kan bl.a. hjælpe dig med vejledning og rådgivning, i tilfælde af, at du bliver fyret eller skal sygemeldes i længere tid. Fagforeningen er kort sagt lønmodtagerens – altså din – bedste ven, da den arbejder med dine interesser i forbehold.

Hvorfor skal du være medlem af en fagforening?

Der er mange fordele ved at være medlem af en fagforening. Foruden de ovennævnte fordele, så giver det betalte medlemskab dig også adgang til juridisk støtte og andre services. Fagforeningens juridiske støtte kommer dig til gode, hvis du f.eks. bliver fyret uden grund, hvis du bliver mishandlet på arbejdspladsen, eller hvis du har brug for hjælp til at få gennemlæst din ansættelseskontrakt. Fagforeninger tilbyder også mange kurser, der kan give dig endnu flere kompetencer. Mange vælger kun at være medlem i en a-kasse, men der er altså mange fordele ved også at være medlem af en fagforening.

Skriv et svar