Bliv klogere på neglesvamp – og hvordan du slipper af med den

Er du lettet, hver gang vejret bliver koldere, fordi du så kan pakke dine misfarvede og fortykkede negle væk i sko og strømper? Så kan du meget vel være plaget af neglesvamp som så mange andre danskere. Det er der heldigvis råd for. Med en tålmodig og aktiv indsats har du gode muligheder for at slippe af med de grimme negle.

Hvad er neglesvamp?

Neglesvamp er en infektion af svamp i dine negle. Det kan både være på fingernegle og tånegle. Men det ses oftest på tæerne. Denne form for svamp forårsages af de svampe, der kaldes dermatofytter, og denne type svamp indeholder et enzym, der nedbryder dine negle.

 

Det gør typisk neglene misfarvede med gule og brunlige belægninger, ligesom de også kan blive fortykkede. Derudover kan neglene af og til falde af.

Hvorfor får du neglesvamp?

Overalt på vores krop findes svampesporer. Det i sig selv er ikke unaturligt. Det bliver det først, når svampesporerne får mulighed for at formere sig. Varme, mørke og fugtige miljøer er de perfekte betingelser for svampe at vækste i – og gør de det, kan de sætte sig til en reel svampeinfektion i dine negle.

Hvem får neglesvamp?

Hvis du døjer med neglesvamp, er du langt fra alene. Det skønnes, at helt op mod 10-20 % af voksne danskere lider af svamp på neglene. Selvom alle kan få neglesvamp, er det dog flest mænd og ældre, der bliver ramt af svampeinfektionen.

 

Risiko for neglesvamp stiger derfor med alderen. Men sportsfolk og andre idrætsudøvere er også særligt udsatte for at udvikle neglesvamp, da de ofte går i fugtigt og tætsiddende fodtøj i længere tid.

Smitter neglesvamp?

Neglesvamp er ikke i sig selv en smitsom lidelse. Det er derimod fodsvamp. Og det er ofte fodsvamp, der breder sig til en svampeinfektion i neglen.

 

Inficeret skæl fra fødder kan smitte, og derfor skal du være påpasselig med ikke at smitte andre, hvis du har fodsvamp.

Hvordan behandler du neglesvamp?

Selvom en behandling af neglesvamp kan være svær, er det dog ikke ensbetydende med, at den er umulig. Jo hurtigere, du bliver behandlet, desto bedre chancer har du også for en succesfuld behandling.

 

Svampeinfektionen sidder inde i selve neglen, og derfor kan det være svært at nå derind med en behandling. Du kan både få svampedræbende neglelak og tabletkure, der skal få bugt med svampen i neglene. Samtidig kan du også pleje de misfarvede negle med Tea Tree Oil, der virker antiseptisk og hjælper med at genskabe en sund og styrket negl.

 

Først når neglen er groet helt ud, anses den for at være helet og fri for svamp. Det kan tage op til et år, da tånegle vokser langsomt. Derfor skal du væbne dig med tålmodighed i kampen mod neglesvamp.

Hvad kan du gøre for at slippe for neglesvamp i fremtiden?

Hvis du får bugt med neglesvampen, kan du selv med aktive tiltag forebygge et angreb i fremtiden. Da neglesvamp oftest kommer via fodsvamp, er det vigtigt, at du tager en række forholdsregler.

 

  • Tør fødderne grundigt efter bad. Sørg for at tørre med håndklædet under foden og mellem tæerne.

 

  • Brug ikke stramtsiddende fodtøj, så din hud på fødderne ikke kan ånde.

 

  • Undgå strømper i syntetiske materialer – brug i stedet bomulds- og uldsokker, der tillader huden at ånde.

 

  • Brug pudder eller talkum for at bevare et tørt miljø på fødderne.

 

  • Luft jævnligt fødderne – smid gerne skoene på arbejde og strømperne, når du kommer hjem.

 

  • Sørg for at tage badesandaler på i offentlige baderum.

Skriv et svar