Sådan plejer du din rhododendron

Rhododendron er en surbundsplante, så den foretrækker surbundsjord, men står den i spagnum optager den ingen næringsstoffer, derfor skal disse tilføres kunstigt. Det gøres ved at tilsætte en blandingsgødning, når der er gang i væksten efter plantningen.

Hvis planten derimod er plantet i surbundsjord, så skulle den gerne indeholde tilstrækkeligt med næringsstoffer til planten, ellers kan man tilføje speciel rhododendron-gødning.

Beskær dine rhododendron to gange om året:

  • Omfattende beskæring: er det bedst at gøre mellem april og maj måned. Planten kan tåle at blive beskåret kraftigt, men man skal dog være opmærksom på, at der kan gå mellem to til tre år før den blomstrer igen.
  • Ønsker man at beskære 2-3 års vækst, så kan dette gøres umiddelbart efter blomstringen. Det

Ved begge beskæringer, så skal planten have rigeligt med vand, da den skal bruge ny energi til at lave nye skud.

Du kan læse meget flere tips og købe Rhododendron hos Blomsterverden.dk

Fugtighedskrævende blomst

Rhododendron er en meget fugtighedskrævende plante, så det er vigtigt, at man kun vander planten neden om rødderne. Der skal tages hensyn til porøsiteten og de øverstliggende rødder. Lad aldrig en rhododendron stående med vand rundt omkring rødderne – det kan den ikke tåle selvom, at det er en fugtighedskrævende plante. Brug derfor en siveslange.

Rhododendronen’s blade har store spalteåbninger, så hvis de bliver varmet for stærkt op, fordamper mere vand, end rødderne kan formå at optage. Det kan derfor være svært at finde en god placering til din rhododendron. Den skal ikke plantes i fuld sol og må ikke få for meget vind, da blæsten ligefrem kan trække vand ud gennem spalteåbningerne, derfor bør alle typer rhododendron plantes i læ – både rhododendron med store og små blade.

Lad ikke rødderne udtørre i blomstringstiden – da det er der, at de har brug for allermest vand i løbet af året. Hvis rødderne udtørre, så dør de højst sandsynligt eller kan være meget svære eller umulige at få til at blomstre igen.

Vand gerne dine rhododendron med vand som ikke indeholder for meget kalk.

Vedligeholdelse af rhododendron

Det er ganske enkelt at vedligeholde en rhododendron, hvis den er plantet omhyggeligt fra start og du har styr på vandingen. Udover vandingen, så kan det være en god ide at tilføje 5 cm. spagnum rundt om planten hvert år, da det vil beskytte rødderne.

Man kan godt flytte dem når som helst på året, blot jorden ikke er frossen eller den blomstrer.

Bliver bladene gule, så er pH-værdien i bedet for højt.Værdien skal ned igen og det kan gøres ved at fjerne noget af jorden fra bedet og tilføje ny spagnum og rhododendron-gødning. Når pH-værdien er perfekt igen, så kan planten optage næringsstoffer og de gule blade vil forsvinde.

Ikke alle rhododendron er vinterhårdføre i Danmark, så tjek om din rhododendron er vinterhårdfør, da nogle kan tåle frost.

Det kan være en god idé at beskytte sine rhododendroner om vinteren og specielt hvis det er en hård vinter. Dette gøres nemt ved at fordele et lag blade, grannåle eller kompost rundt om planten og dække det til med granris, så frosten ikke kan nå ind til rødderne og de kan holde sig varme.

Skriv et svar