El-renoveringer ved ombygninger

Du skal altid huske at tage højde for dine el-installationer, når du skal i gang med en ombygning derhjemme. Det er en god ide at tage kontakt til den lokale elektriker – Midtjysk El Center, selv om der flere former for el-arbejde, som du gerne selv må udføre. Start altid med at ajourføre dig med de nyeste regler på området. Reglerne for hvad du selv må lave af el-arbejde er fastlagte med henblik på at øge sikkerheden for dig og din familie. Er der fejl i el-installationerne, kan det give voldsomme stød og i værste fald medføre brand. Brande opstår hvert år i danske hjem blandt andet på grund af løse forbindelser, stikpropper og ledninger, som ikke er forbundet rigtigt.

Lige meget hvilken type ombygning eller renovering, du skal i gang med, har el en stor betydning. Renovering af et køkken for eksempel kræver en del overvejelser i forhold til el-installationerne. Det gælder alt fra valg af belysning til montering af hårde hvidevarer. Du kan starte med at stille dig selv følgende spørgsmål:

  • Skal der opsættes indbygningsspots, så du får et behageligt og godt arbejdslys, når du laver mad?
  • Skal der laves traditionelle lampeudtag?
  • Skal de gamle stikkontakter og afbrydere bevares eller skal de udskiftes?
  • Hvor er det bedst at placere stikkontakter, så kaffemaskine og brødristeren nemt kan sættes til?
  • Skal stikket fra den gamle ovn flyttes, så der bliver plads til en ny indbygningsovn, der er monteret i arbejdshøjde?

Også når det kommer til ombygning af badeværelset er der særlige ting, som du skal være opmærksom på. Der gælder andre regler for badeværelser, da der er tale om et vådrum.  Der er et tæthedskrav i forskellige zoner. Forhør dig om reglerne hos din elektriker.

Hvad må du, og hvad må du ikke!

Vælger du at udskifte eksisterende installationer i forbindelse med ombygningen, så er der flere ting, som du godt selv stå for. Trænger de gamle stikkontakter og afbrydere til en opdatering, må du gerne selv udskifte dem indendørs, hvis der i hjemmet er udstyret med en velfungerende HFI- eller HPFI-afbryder. Den beskytter dig mod livsfarlige stød. Husk altid at slå strømmen fra, når du arbejder med el-installationerne. Ledninger og lamper må du også gerne selv udskifte og montere, medmindre der er tale om halogenlamper, hvor transformer, lampe, og ledning er købt separat. Har du købt nye hvidevarer; vaskemaskine, emhætte eller køleskab, så må du som udgangspunkt ikke selv tilslutte dem, hvis det er i fast installation. Er de udstyret med en stikprop, der blot skal i kontakten, så må du selvfølgelige gerne selv sætte stikket i.

Skal der laves helt nye el-installationer skal du holde fingrene helt væk. Du må ifølge loven ikke lave ændringer på faste installationer eller el-arbejde i gruppetavlen.

Det er ikke kun hjemme i privaten, at der er love og regler for el-arbejde. Det gælder naturligvis også for virksomheder, i forretninger og i institutioner, hvor installationerne ofte er meget mere komplekse end i private hjem.  Er du i tvivl og har brug for vejledning, så tag kontakt til en autoriseret elektriker med det samme.