Hvilken symaskine skal jeg vælge?

Der findes overordnet tre forskellige slags symaskiner, den mekaniske symaskine, den elektriske symaskine og en overlocker. Maskinerne minder på mange måder om hinanden, men de adskiller sig også på mange andre punkter. Det kan derfor være svært at finde en maskine, der passer til lige netop dit behov. Derfor får du her en oversigt over de forskellige maskiner, samt gode råd til hvordan du finder den maskine, der passer bedst til dig.

To ”klassiske” symaskiner

De to klassiske symaskiner er den mekaniske og den elektriske maskine. Disse to minder på mange punkter om hinanden. De kan ofte bruges til de samme typer stoffer, de har ofte de samme funktioner, og de fungerer hovedsageligt på samme måde. Derfor er der mange der spørger til, hvordan de to typer adskiller sig. Den mekaniske model indstilles af brugeren med forskellige hjul, der kan drejes, hvorimod den elektriske model indstilles ved tryk på en knap. Den elektriske model er derfor mere automatiseret, og den har ofte flere funktioner, end den mekaniske type har.

Overlockeren

En overlocker adskiller sig mest fra de andre maskiner. Den bruges hovedsageligt til at sy strikkede materialer sammen, og den fungerer på en helt anden måde, end de to klassiske symaskiner gør. Den har eksempelvis ingen undertråd. I stedet bruges der ofte to nåle, og stoffet holdes sammen ved hjælp af gribere. Overlockeren kan ikke på samme måde bruges til lige så mange materialer, som de klassiske symaskiner, men den syr derimod meget bedre i strækbart stof.

Hvilken type symaskine skal jeg så vælge?

Valget af symaskine afhænger hovedsaligt af tre ting:

  1. Hvilket stof, du skal sy i
  2. Hvilke funktioner, du har brug for
  3. Hvilke ekstrafunktioner, du har brug for

Hvis du skal sy i strækbart stof, er en overlocker klart at foretrække. Hvis du derimod hellere vil sy i denim, læder eller andre tunge stoffer, der ikke er strækbare, er en af de klassiske maskiner at foretrække.

Dertil kommer, at funktionerne på maskinerne er forskellige. Hvis du kun har brug for en symaskine til at så lige sting eller zigzag-sting, så er en mekanisk symaskine sandsynligvis god nok til dit behov. Hvis du derimod har brug for at kunne sy med mange forskellige sting, så er en elektrisk model oftest bedre.

Hvis du ser dårligt, ikke kan bruge din fod eller har andre behov, kan det være nødvendigt at anskaffe sig en symaskine med ekstrafunktioner. Disse funktioner findes oftest i elektriske maskiner. Eksempelvis kan nogle maskiner betjenes uden fodpedal, mens andre har en ekstra stærk pære. Har du specielle behov, der kræver ekstrafunktioner, er en elektrisk symaskine bedst.

Spørg en forhandler

Hvis du stadig er i tvivl om, hvilken maskine du skal vælge, kan det være en god idé at skrive en liste over de ting, maskinen absolut skal kunne. Derefter kan du kontakte en forhandler, som kan hjælpe dig med at finde en maskine. Du kan eksempelvis finde Symaskiner fra Frank Toyota, som har bredt udvalg og har specialiseret sig i mange forskellige typer maskiner.