3 Gode råd til bedre søvn

Giv søvnen det bedst mulige udgangspunkt med disse anbefalinger. Start i det små, og indarbejd en ny vane ad gangen, på den måde letter du overgangen, så det bliver mere overskueligt.

Teknologi og tankemylder

Vi ved efterhånden alle godt, at det er smart at slukke for skærme og lægge mobilen væk inden sengetid. Dog er det ikke kun pga. det blå lys, som man i en hvis grad kan slippe for med et blåtlysfilter, som forefindes på mange nyere smartphones. Nej, at omgive sig med indtryk fra telefonen med de mange notifikationer, opråb på sociale medier, og mængden af mennesker og holdninger vi udsættes for, kan give tankemylder, uden vi overhovedet opdager det. Så sluk for teknologien, og giv din hjerne tid til at komme ned i gear.

Skab de rette omgivelser

Indret dit soveværelse til søvn, og giv søvnen de bedste forudsætninger. Brug rullegardiner med mørklægning. Skift sengetøj regelmæssigt. Hold gulvet frit for rod. Opbevar eventuelt dit (vaske-)tøj et andet sted, så det ikke roder i soveværelset. Hold soveværelset køligt og overvej et blødt gulvtæppe hvor dine fødder rammer gulvet og evt. et par bløde, lune sutsko så du ikke får en alt for brat opvågning om morgenen, når dine varme fødder rammer det kolde gulv.

Lav ritualer

Skab nogle sengetidsritualer. Bryg en kop af en særlig, koffeinfri te, som du kun drikker et par timer inden sengetid. Der findes et utal af forskellige teer lavet specifikt til dette formål. Nyd teen uden forstyrrelser fra tv’et, tabletten eller mobilen, og brug tiden på at tænke/tale dagen igennem så du kan lægge den på hylden inden du skal sove. Tag et varmt bad. Hold belysningen dæmpet i soveværelset om aftenen. Træk rullegardinerne ned. Den slags. Men gør det i samme rækkefølge hver dag; det skaber et aftenritual, som fortæller din krop og dit sind, at nu er det sengetid.

Godnat, og sov godt.