Hvad er CNC bearbejdning? Og hvornår bruger man det?

Er du ikke fagmand, vil du sikkert ikke vide, hvad CNC bearbejdning er. Men sandheden er, at du faktisk hver eneste dag støder på ting, der er et resultat af CNC bearbejdning. For det er en metode, der bruges i stor stil i industrien, hvor der produceres til mange forskellige brancher, såsom maskinindustrien og levnedsmiddelindustrien, hvor der ikke er plads til fejl.

 

Så hvad er CNC bearbejdning helt præcist? Og hvad står CNC for? Alt det og meget mere får du svaret på i denne artikel.

Hvad står CNC for?

CNC står for Computer Numerical Control. Okay, så langt så godt. Men hvad betyder det egentlig? CNC refererer til de produktionsmaskiner, der bliver brugt. Og det er altså produktionsmaskiner, der ved hjælp af computerinstrukser kan fremstille mange komplekse og ensartede dele i plast.

 

Det vil sige, at en computerstyret CNC-maskine udfører en række af forprogrammerede sekvenser af maskinstyringskommandoer – og så er det altså selve udførelsen, som bliver kaldt for eksempelvis CNC fræsning.

 

CNC bearbejdning kan udføres i en lang række af materialer udover plast, såsom metal, træ, glas eller skum.

 

Computer Numerical Control, altså CNC, bruges til mange forskellige fremstillingsformer, hvoraf de mest udbredte består af:

 

CNC fræsning, der anvendes ved fremstilling af emner i plane og krumme overflader. Her spændes emnet fast i et opspændingsværktøj, som er fastmonteret på et fræseplan.

 

CNC drejning er lidt ligesom fræsning, da formålet mere eller mindre er det samme. Det er blot metoden, der er en smule anderledes. Her vil der være et skærende værktøj, som virker ved at det andet materiale, der skal bearbejdes, drejer rundt.

 

CNC bukning kan udføres koldt og varmt, og det er den hurtigste måde, så den anvendes ofte, når der er tale om store bestillinger. CNC bukning kan udføres på mange forskellige materialer.

 

Plastsvejsning, også kaldet limning, rummer alt fra limning til svejsning og polering. Det kan være i forbindelse med limning og svejsning af beholdere, ventiler eller fittings.

Hvad er fordelene ved CNC bearbejdning?

Men hvorfor ikke få samme opgave udført ved manuelt arbejde? CNC bearbejdning har en lang række af fordele, hvilket gør det særligt oplagt til større bestillinger inden for industrien, hvor der skal laves mange kopier af de samme dele.

 

Fordelene er blandt andet:

  • Det går langt hurtigere end ved manuel bearbejdning.
  • Der er stor gentagelsesnøjagtighed. Du får et ensartet resultat hver gang, så der er en lav fejlkvote.
  • Der er mulighed for at lave mange komplicerede evner.
  • Stykprisen bliver holdt nede, fordi processen er automatiseret.

Hvem udfører CNC bearbejdning?

I Danmark udføres CNC bearbejdning mange steder, men som oftest vil der være tale om maskinparker, der har specialiseret sig i CNC igennem en årrække.

 

Alt efter, hvad der er behov for at få udført, vil der være forskel på hvilken operatør, som du skal have fat i. For hvor nogle specialiserer sig i at tilbyde CNC bearbejdning af træ til møbler, gør andre det i plastik til maskindele.

 

CNC bearbejdning bruges således inden for mange forskellige brancher, hvor der kan være behov for at få udført et præcist og ensartet stykke arbejde i mange oplæg.