Varmepumper – hvilke typer er der, og hvad kan de?

Varmepumper er efterhånden blevet en populær måde at tilgå varme i hjemmet på. Med en enkelt investering, så kan der faktisk spares en del penge i det lange samtidig med, at man kan være mere miljøvenlig. Og det kan vi danskere godt lide!

Rent teknisk siges der at være 3 forskellige typer af varmepumper, som alle kan vælges af forskellige årsager. Det kan du læse mere om nedenfor, så du bedst kan vælge den type, som passer til din situation.

Jordvarmepumpen er effektiv, men krævende

Jordvarmepumper er varmepumper, som er gravet ned i jorden. Her vil de udnytte varmen, som er at finde i jorden til at opvarme en væske i en slange – denne væske føres så ind i huset ved hjælp af en varmeveksler.

Denne form for varmepumpe er smart, idet den er utroligt effektiv, og der skal ikke en stor temperaturforskel til, før at fordelene er enorme. Jordvarmepumper kan som en af de få typer faktisk dække et helt varmeforbrug, både til vand og normal opvarmning.

Til gengæld er de også mere krævende at anlægge. For det første koster de mere, og kræver også mere plads, idet der skal være jord nok at grave ned i. Samtidig kræver det en tilladelse at etablere den – tilladelsen er dog godt givet ud, hvis du vil have dit varmebehov dækket helt.

Luft-til-vand varmepumpen er god til gulvvarme

Denne varmepumpe er den næstbilligste at etablere, og den minder en del om jordvarmepumpen. Her handler det om at få varmen ind i en væske, men i stedet for at bruge jorden til dette, så vil man bruge luften.

Luft-til-vand varmepumpen er super smart til især vandbaseret gulvvarme og kan virkeligt vise besparelserne her. Den er samtidig billigere at etablere end jordvarmepumpen, fordi den kræver mindre plads at etablere på.

Til gengæld, så er denne varmepumpe ikke altid lige let at implementere, fordi den blandt andet kan støje, hvorfor den helst ikke skal være for tæt på eksempelvis værelser eller andre naboer. Støjen kan dog undgås, og du får en billigere men stadig meget effektiv løsning!

Luft-til-luft varmepumpen er den billige løsning

Den absolut billigste løsning i varmepumper er luft-til-luft modellerne. Disse virker ved at luftens varme nærmest hives ud og føres ind i et hus. Dette får den til at minde om et omvendt køleskab på mange punkter.

Luft-til-luft varmepumpen er helt klart billigst at etablere, og den er også meget brugervenlig. Eksempelvis bruges den ofte i sommerhuse, hvor der ikke er radiatorer. Samtidig vil varme sendt ud i luften cirkulere rundt, hvilket er rart.

Denne cirkulation er dog ikke altid nok, og for nogle kan det være nødvendigt at supplere med ekstra varme, især hvis der også er vandbaseret varme i boligen. Som med luft-til-vand varmepumpen, så kan denne model også støje.

Når du skal vælge en varmepumpe, så bør du altid konsultere dig med eksperterne – enten på nettet eller i virkeligheden. Så får du nemlig en professionel og kvalificeret holdning, som du kan tage med dig. Læs mere om luft til luft modeller, og mange andre modeller, hvis du er interesseret!