Sådan får du styr på et dødsbo

Sponsoreret indhold

 

I en svær tid, hvor du står som arving af et dødsbo, er det rart at vide, hvad du skal gøre helt lavpraktisk med huset. Der er nemlig mange ting, der skal ordnes, herunder papirarbejde, oprydning og eventuel deling af boet. Har du fx søskende eller andre, du skal dele boet med, kræver det også en del af dig, hvilket du måske ikke lige har det allerstørste overskud til.

 

Har du ikke intentioner om at beholde dødsbo, kan du gøre det hele meget nemmere for dig selv ved at klargøre det til et salg. Kommer der en køber, uden der er gjort klar, optimerer du ikke just dine muligheder for et salg. Her får du nogle tips til, hvordan du får styr på et dødsbo og gjort det klart til et eventuelt salg.

Få lavet en tilstandsrapport

Noget af det vigtigste, når et dødsbo skal gøres op og sælges, er, at du får lavet en tilstandsrapport af dødsbo. Hvilken stand huset er i, hvad der er anmærkninger, K2’ere osv., er uden tvivl noget, en potentiel køber vil vide. Skal du først til at få lavet en sådan vurdering bagefter, trækker du tingene ud for dig selv, hvilket kan forekomme endnu mere overskueligt.

 

Du kan få det hele klaret for dig, således at du ikke selv skal foretage dig noget. Du står til gengæld bagefter med en klar og færdig tilstandsrapport, som du kan fremvise ved behov.

Oprydningen er altafgørende

Ældre mennesker har det med at have en masse ting liggende, de ikke har brugt i mange år. Disse ting kan nye købere ikke forholde sig – eller rettere – det gør de, men i negativ forstand. Sørg for, at der er ryddet op i boligen, så der er ryddeligt og anstændigt. Det kan være hårdt at sortere og smide ud, hvorfor du kan taget en ellere flere uvildige med på opgaven, som ikke har noget særlig tilknytning.

 

Tag i stedet de ting fra, du gerne vil gemme, så alt andet bare kan smides ud eller sælges til tredjemand. Du kan sågar også sætte tingene på auktion, så du får en god pris for dem.

Del boet mellem jer

Når et dødsbo skal gøres op, er der typisk en eller flere arvinger. Har du søskende, skal disse have del i det også. Rent lavpraktisk er måske en masse ting i huset, I gerne vil dele mellem jer. Har den afdøde ikke skrevet det i sit testamente, skal man selv nå til enighed om delingen. Det kan være en prøve for mange, hvorfor man også kan få en uvildig ind at mægle.