Få hjælp til at forstå tilstandsrapporter

 

Du er måske hørt om tilstandsrapporter i en eller anden forbindelse, men hvad er det egentlig helt præcist? Hvad bruges de til, og hvem bruger dem?

 

Hvad er en tilstandsrapport?

 

En tilstandsrapport er en rapport, der bliver udarbejdet af en bygningssagkyndig og den skal sige noget om en boligs bygningsmæssige tilstand. Udefra kan tingene se fine ud, men hvordan står det egentlig til?

 

Tilstandsrapport som sælger

 

Når du er sælger af en bolig, er det så smart at få lavet en tilstandsrapport? Svaret er ja. Selvom det kan koste omkring 5.000-10.000 kr. at få udarbejdet, vil det stadig være en god idé. Hvis du har en tilstandsrapport, har du på forhånd givet alle fejl og mangler til kende. Det vil sige, at hvis køber retter et mangelskrav mod sælger, vil der kunne tages fat i tilstandsrapporten. Hvis manglen allerede er givet til kende, vil køber ikke kunne rette krav mod dette.

 

Tilstandsrapport som køber

 

Som køber vil det gøre det langt nemmere for dig, hvis du beder om en tilstandsrapport. Du vil lynhurtigt kunne se en liste over mulige fejl og mangler. Det er lettere for dig at forholde dig til. Du bliver fri for f.eks. at have en bygge-erfaren med ud og kigge på boligen. Du slipper også for, at der dukker ting op efter køb, som du ikke var forberedt på. Du ved ligesom, hvad du går ind til.

 

Hvordan læser du en tilstandsrapport?

 

I en tilstandsrapport findes der forskellige klassificeringer, som hver især siger noget om boligens tilstand. Du kan støde på de forskellige klassificeringer: KO, K1, K2, K3 og UN. Det er meget simpelt at forstå, men hvis du er i tvivl om, hvad det forskellige betyder, findes der flere guides på internettet. Med en enkelt søgning, kan du finde frem til, hvad det hele betyder.