Tjekker du for skimmelsvamp?

Skimmelsvamp giver dårligt indeklima, men den upopulære svamp kan sagtens fjernes. Det kræver dog opmærksomhed, for du skal opdage den i tide, og du skal vide, hvor den gemmer sig.

Første skridt er at kende symptomerne, og dernæst er det vigtig at gribe til handling.

Kend symptomerne

Skimmel er en naturlig svamp. Vi er omgivet af den mange steder udendørs, men vi vil ikke have den ind i vores hjem. Det er der flere gode grunde til. For det første kan den nedbryde vigtige bygningsdele, hvis væksten får lov at stå på længe. Derudover kan skimmelsvamp give sundhedsproblemer og gener for hjemmets beboere.

Som nævnt skal du være opmærksom. Du må ikke vænne dig til mystiske lugte eller pletter. For det er langt fra sundt at leve med skimmelsvamp. Mange mennesker, både børn og voksne, udvikler ofte allergiske reaktioner på at leve med skimmelsvamp i hjemmet.

Du bør ikke kun være opmærksom på dine fysiske rammer. Du skal også kende til nogle af de mest almindelige symptomer. De kan ofte forveksles med andre helbredsgener, så her skal du forbinde de mange små spor. Nogle af de klassiske symptomer er nys, hoste, kløe i ganen, træthed og hovedpine.

Synlige tegn i hvert 8. hjem

Statens Byggeforskningsinstitut (SBI) har lavet undersøgelser og stikprøver, som viser et klart billede: Der er synlige tegn på skimmelsvamp i hver ottende bolig. Det er altså en meget almindelig udfordring. Skimmelsvamp gror oftest på fugtige eller kolde overflader. Det kan være vindueskarme, på badeværelset eller bag møbler, der står tæt på ydervægge.

Svampen kan have forskelligt udseende. De kan føles som fugtige og bløde plamager i næsten alle farver. Den kan være alt fra sorte pletter til skjolder i grønlige nuancer eller helt hvide og lysegrå farver.

Få en ekspert til at fjerne skimmelsvamp

Når du først har opdaget et angreb af skimmelsvamp, skal du have ringet til en ekspert. Det kan være svært selv at afgøre, hvor slemt det står til med dit skimmelangreb.

Det kan også være svært at finde angrebet, hvis skimmelsvampen har spredt sig i skjulte bygningsdele. Derfor skal du reagere allerede ved symptomer og mistanke.

Du kan eventuelt starte med at lave en hjemmetest eller ringe til en fagmand. En ekspert og professionel fagmand kan hjælpe dig med at få adgang til boligens skjulte steder under gulve, inde i vægge eller over lofter.

Er der blot tale om et mindre angreb, som du opdager tidligt, kan du selv gøre meget ved det. Almindelige rengøringsmidler eller desinficerende midler som Rodalon er rigtig fine og effektive. Det er dog vigtigt, at du kender årsagen til skimmelsvampens vækst. For kender du ikke årsagen, er rengøring ikke nok.

Det er vigtigt både at fjerne skimmelsvamp og fjerne årsagen til dens vækst. Så tøv ikke med at ringe til en ekspert og få et par gode råd med på vejen. Hellere ringe én gang for meget end én gang for lidt. Hvis du venter, kan det få store konsekvenser for din bolig og dit helbred.