Derfor bør du overveje at bruge Tor Browser

Har du hørt om det dybe internet? Hvis svaret er ja, så er der en god chance for at du også har hørt om Tor. Tor browseren er kort sagt et software og ikke mindst et netværk af brugere, der gør det muligt at surfe på nettet næsten fuldstændigt anonymt.

Hvordan fungerer Tor browseren?

Tor fungerer overordnet set ved at skjule de to yderpoler af dine internetbesøg – nemlig kilde (din IP-adresse) og destination (den hjemmeside du besøger). På denne måde forhindrer Tor, at uvedkommende finder ud af hvem du er, samt din aktivitet på internettet. Dette er især praktisk for mennesker, der lever under diktaturer med streng censur og stor overvågning.

Men Tor er såmænd også fantastisk nyttig for alle os andre, der blot ønsker at værne om privatlivets fred. Tor har siden begyndelsen været gratis, og der er intet der tyder på at dette vil ophøre lige foreløbigt. På trods af visse stabilitetsproblemer i den spæde begyndelse, så er Tor browseren anno 2019 en langt mere veludviklet og stabil affære. Du kan f.eks. læse mere om Tor browseren på : https://webhotelsoversigt.dk/blog/bliv-anonym-paa-nettet-med-tor-browser-dette-skal-du-vide/

Hvordan beskytter Tor mig?

Ved at arbejde sammen med den velkendte https-kode, kan Tor sørge for at din internet aktivitet forbliver skjult for nysgerrige øjne. Browseren fungerer grundlæggende set ved at kryptere dine date i adskillige lag – på samme måde som et løg. Dine data vil herefter blive videresendt igennem en række relæer, der adskiller dataen som lag i løget.

Efter dette vil din data nå dets endemål, og være fuldstændig krypteret. Af denne grund kalder Tor da også deres router for en ”Onion Router”, der netop anvendes i kombination med standard https-koderne. Denne metode har vist sig at være fantastisk effektiv til at sikre deres brugeres privatliv, og ikke mindst deres personlige oplysninger.

Hvorfor være bange for overvågning, hvis man intet har at skjule?

Uanset hvor lidt man faktisk har at skjule, så har vi alle ret til at kunne forblive anonyme. Der kunne jo være hjemmesider, som man ikke har lyst til at andre ved man har besøgt. Måske har man en pinlig sundhedstilstand, som man helst vil holde for sig selv. Eller måske har man intet at skjule. Hvis man hører til den sidstnævnte gruppe, så bør man dog alligevel kunne se fordelene i at anvende Tor.

For var du klar over at søgemaskiner såsom Google faktisk anvender din besøgshistorik temmelig målrettet – og ikke mindst lusket? Ved at analysere dine data kan Google nu målrette dine søgeresultater, så du i endnu højere grad kun modtager de resultater, som internetgiganten ønsker du skal modtage. Dette betyder desværre, at du kun modtager tippen af isbjerget i forhold til den faktiske mængde af oplysninger, der rent faktik findes online.

Det hævdes faktisk, at ca. 99% af internettet forbliver skjult for en bruger, der ikke anvender Tor. At browse med Tor betyder nemlig, at de store søgemaskiners greb om informationsstrømmen slippes, og man nu kan få adgang til hele internettet. Heraf navnet det dybe internet, der jo netop beskriver resten af isbjergen under vandoverfladen.

Hvordan kommer jeg så igang med Tor?

At komme i gang med Tor er forholdsvis enkelt. Det hele starter med at downloade den såkaldte Tor Browser Bundle. Dette er i det store og hele blot en Firefox browser, der er indstillet til at arbejde sammen med Tor browseren. Det der gør Tor Browser Bundle så god er, at den faktisk er specielt designet til at give dig fuldstændig anonymitet, når du surfer.

Hvis du ønsker en endnu mere effektiv måde at sikre din anonymitet på, så kan du også anvende Tors eget operativsystem ”Tails”. Ved at anvende Tails vil al din internettrafik automatisk føres gennem Tor, og denne vil afslutningsvist blive slettet fra din computers hukommelse, når du logger af. Tor vil under denne proces aldrig pille ved din harddisk, så du kan sagtens slappe af. Tor findes endda også til mobiltelefoner via appen ”Orbot”, der ligeledes vil føre din trafik gennem Tor.