Boligkøb: Sådan foregår processen, når du køber bolig

Er du i tvivl om, hvordan processen foregår, når du skal købe bolig? Det kan være vanskeligt at sætte sig ind i alle faktorerne, før man har stået midt i et boligkøb. Læs her, hvordan processen foregår.

Hvis du ikke har prøvet at købe en bolig før, kan det virke overvældende at skulle realisere drømmen. Det bør dog ikke lade dig slå ud. Herunder får du en trin for trin-guide til, hvordan du går fra tanke til handling, når du drømmer om at investere i en ejendom, som du og dine familie kan flytte ind i.

#1: Find ud af, hvad du kan låne

Det første, du skal gøre, før du beslutter dig for, at du vil købe en bolig, er at tage en snak med din bank. Det er vigtigt, at du ved, hvor meget du kan få lov til at låne, så du kan danne dig et overblik over potentielle boliger, du har råd til at investere i.

#2: Find den rigtige bolig

Når du har fundet ud af, hvor meget du kan låne, begynder boligjagten. Det tager lang tid at finde den helt rigtige bolig, der matcher du og dine families ønsker. Det handler om beliggenhed, størrelse og prisen.

Sørg også for at undersøge, om lokalplanen matcher jeres drømme. Det kan hurtigt sætte en stopper for planer om en tilbygning, hvis der er restriktioner i lokalplanen. Derfor er det en god idé at læse den igennem grundigt, før du skriver under.

#3: Byd på boligen

Når du har fundet en bolig, der lever op til dine ønsker, skal du give et bud. Salgsprisen er ikke nødvendigvis den samme som udbudsprisen. Det kan være en god idé at allere dig med en købermægler, der kan hjælpe med at byde. Du kan se pris på køberrådgivning og læse mere på dette link.

#4: Skriv under

Hvis sælger accepterer dit bud, udarbejder ejendomsmægleren en købsaftale, hvor alle betingelser og øvrige punkter, der relaterer sig til handlen, indgår. Det er vigtigt, at du læser den grundigt igennem, så du sikrer, at alle forhold er, som I har aftalt.

Igen kan en køberrådgiver hjælpe dig med at sikre, at alt er, som det skal være. Det meste vil være en standardaftale, men der vil være individuelle vilkår, som kan indeholde detaljer, der udelukkende handler om denne handel. Hvis du har lavet en aftale med sælger, er det vigtigt, at du sikrer dig, det også fremgår her, da du ellers ikke har en juridisk bindende aftale.

#5: Du har fortrydelsesret

Skulle du få kolde fødder, efter du har underskrevet kontrakten, har du ret til at fortryde dit køb. Det er en stor investering for langt de fleste mennesker, hvorfor du kan annullere huskøbet, hvis du blot gør opmærksom på det inden for 6 hverdage.

Det er dog ikke gratis, hvis du gør brug af fortrydelsesretten, da du i så fald skal betale sælger 1 procent af købesummen til sælger.

#6: Handlen skal berigtiges

Når både du og sælger har skrevet under på kontrakten, skal den berigtiges. Det er betegnelsen for, at handlen rent faktisk bliver gennemført. Det føres først, når der er lavet en deponering, købers bank stiller garanti og skødet bliver tinglyst.

#7: Overtagelse

Selvom du nu har betalt for din bolig, er alt det praktisk ikke overstået endnu. Når du skal overtage boligen, er der et par ting, der skal klares. Gennemgå eksempelvis stikkontakter og hårde hvidevarer sammen med sælger, så du er sikker på, at alt er, som tilstandsrapporten foreskriver.