Keto – en kur med fordele og ulemper

Keto er en populær diæt, der især de seneste år har opnået stor popularitet. Det er en lav-kulhydrat/høj-fedt diæt, der sigter mod at øge fedtforbrændingen og forbedre kroppens sundhed. I denne artikel vil vi se nærmere på, hvad keto er, samt denne diæts fordele og ulemper.

Hvad er keto?

Keto er en diæt, hvor der fokuseres på at øge indtaget af fedt samt reducere indtaget af kulhydrater. Denne ketogene kost skal sørge for, at man kommer i ketose, som er en tilstand, hvor kroppen primært bruger fedt som energikilde i stedet for kulhydrat. Ketose er ikke farligt og kan også opstå naturligt ved faste eller meget langvarig intensiv træning. Ved ketose omdannes fedt fra kosten og/eller fedtdepoter i kroppen, afhængigt af hvornår vi sidst har spist og hvor meget. Processen finder sted i leveren, hvor de såkaldte ketonstoffer dannes.

Fordele ved keto-diæten

Keto-diæten kan have mange sundhedsmæssige fordele, herunder vægttab, øget overskud og fokus. Den kan også hjælpe med at reducere risikoen for forskellige sygdomme, herunder type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og kræft. Keto-diæten kan også hjælpe med at øge kroppens insulinfølsomhed og reducere inflammation.

Vægttab: Keto-kost øger fedtforbrændingen, og når man samtidig spiser mindre energi, end man forbruger, så vil kroppen forbrænde fedt fra kroppens egne fedtdepoter. Derudover vil en større mængde protein i kosten dæmpe appetitten, og ketonstofferne i sig selv ser også ud til at være appetitdæmpende.

Øget mentalt fokus og fysisk overskud: Mange følgere af keto-diæten føler sig mentalt skarpere og mere fokuserede efter at være startet på den ketogene kost, samt at have et øget fysisk overskud. Dette kan skyldes, at den ketogen kost medvirker til et stabilt blodsukker i stedet for bratte stigninger og fald. Dette er dog ikke videnskabeligt dokumenteret endnu.

Ulemper ved keto-diæten

Selvom keto-diæten har mange fordele, så har den også en række ulemper. Det kan først og fremmest være svært at følge diæten, da den er meget krævende og striks. Det er også et velkendt faktum, at mange på keto oplever en tilvænningsperiode med overgangsgener som hovedpine, træthed, svimmelhed, muskelømhed og koncentrationsbesvær (hvis disse gener ikke forsvinder efter 1-2 uger, så skal du overveje, om du får nok næring, samt om keto-diæten er noget for dig). Selv hvis du klarer dig gennem tilvænningsperioden og bliver rutineret i den forholdsvist restriktive kost, så er der en række bivirkninger, som tilhængere af keto-diæten ofte skal vænne sig til at leve med. Det gælder blandt andet:

Dårlig acetone-ånde: Under ketose-processen kan det ske, at din ånde begynder at lugte af acetone (en skarp lugt af neglelakfjerner). Lugten er ikke konstant men forekommer typisk, når ketosen er på sit højeste. Acetone-ånden kan altså på den måde bruges som et, dog upræcist, tegn på, at du er i ketose – altså at din krop kører på fedtforbrænding.

Forstoppelse: Flere følgere af keto-diæten oplever til tider forstoppelse, og med god grund. Kost med et meget lavt kulhydratindhold har nemlig generelt en tendens til at give forstoppelse. Forstoppelse kan dog forebygges, og du kan også sætte gang i tarmsystemet og fordøjelsen igen, hvis det sker. Dette kan du gøre ved at drikke masser af vand, spise loppefrøskaller fra HUSK eller lignende fibre og magnesium.

Skriv et svar